KONUK YAZARLAR

“BUNLAR DA EVELALLAH TEMİZLENECEKLER”!..

Görüşünü açıklama olanağına sahip emekli subayların ortak görüşü: Sivil üniversitelerin mezuniyet törenlerinde öğrencilerin keplerini havaya fırlatması ne ise, askeri okulların mezuniyet törenlerinde “kılıç çatıp” yemin etmek de odur…

Başka bir ifade ile bu gelenek, öğrencilikten mesleğe geçişin hüzünlü sevinç gösterisidir…

Yemin sonrasında; “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganını atmak ise akışın gereğidir.

Hepimiz Mustafa Kemal’in askerleri değil miyiz?

Yemin ederim, Türk halkının kahir ekseriyetinin görüşü de bu yöndedir…

***

Cumhurbaşkanının resmi törenden birkaç gün sonra; “Siz bu kılıçları kime çekiyorsunuz?” diye sorarak başlattığı tartışmaya; “15 Temmuz’da biz bunları temizledik… FETÖ’cü hainlerden ve vesayet artıklarından temizlendikçe ordumuz terör örgütleriyle mücadele ve vatan savunmasında destanlar yazıyor” (1) vurgusunu yapınca, kamuoyunda sanki TSK içerisinde FETÖ’cü veya “darbeci” bir yapılanma var algısı oluştu…

Ardından yaptığı:

Araştırmalar yapılıyor ve oradaki birkaç kendini bilmez, bunlar da temizlenecek açıklaması, doğal olarak Başkomutanın emri olarak değerlendirilmiş ve disiplin süreci başlatılmıştır…

Sonunda 5 teğmen ve 3 sıralı komutanın TSK ile ilişiği kesilmiştir…

***

Vicdanları kanatan bu hatalı kararın, –bağımsız ve tarafsız işlerse– idari yargıdan iptal edileceği hususunda deneyimli ve yetkin hukukçular hemfikirdir.

Resmi adı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olan; gerçekte yasama, yürütme ve yargıya da egemen olan “tek adam sistemi”nde adaletli bir sonucun alınması mümkün müdür?

Asıl sorun buradadır!..

İşte bu haklı ve yerinde endişe nedeniyle, kamuoyunun olayın hukuki boyutunu kavraması ve siyasi iktidar üzerinde gerekli baskıyı yaparak, haksızlığın giderilmesine katkı sunabilmesi için, bazı temel kavram ve kuralların bilinmesi şarttır…

***

Uzun zamandan beri Cumhur İttifakı’nn sözcüsü gibi davranan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, karar sonrası yaptığı açıklamanın siyasi iktidarın görüşü olduğuna kuşku yoktur.

Bahçeli KKK Disiplin Kurulu Kararı için:

Doğru ve isabetli bir karardır”(2) demiştir.

Bahçeli; “Korsan bir metnin kılıçlar eşliğinde okunmasının yanlışlığı” diye devam ettiği açıklamasında, “yemin metni”nin (3) “korsan” (4) olduğuna vurgu yapmıştır.

Oysa, aynı yemin Milli Savunma Bakanlığının bir başka birimi olan Özel Kuvvetler Komutanlığı mezuniyet töreninde de okunmuştur. (5)

Bahçeli açıklamasının devamında:

Teğmenlerin kılıç çatarak yemin yapmasını, “TSK’nın hiyerarşik zincirini kıran, teamüllerini bozan, iç disiplin ve denge yapısını sakatlayan bir fiil” olarak değerlendirip, ihraç kararı ile “darbe sevenlere” mesaj verildiğini savunmuştur.

Bahçeli, açıklamasının devamında, “sahte ve riyakar Atatürkçülerin senaryosuna” da dikkat çekmekle, teğmenlerin bağımsız hareket etmedikleri düşüncesinde olduğunu ortaya koymuştur…

***

Siyasi iktidar adına yapıldığı açık olan bu açıklamalar karşısında, hukuki durumun ne olduğuna nesnel gözlerle bakmak gerekeceği tartışmasızdır.

Önce Askeri Ceza Kanunun (ACK) ilgili maddelerine göz atalım:

1632 Sayılı ACK’nın 1. maddesinde; Türk Ceza Kanununda (TCK) suçlar ve cezaları hakkındaki esasların askeri suç ve cezalar hakkında da uygulanacağı yazılıdır.

Bunun anlamı “Kanunsuz Suç ve Ceza Olmaz” ilkesinin askeri ceza hukukunda da geçerli olduğudur.

Şimdi eylemin “suç” teşkil edip etmediğine bakabiliriz:

ACK’da askeri suçlar; ölüm, ağır hapis ve hapis cezalariyle cezalandırılan; askeri kabahetler ise kısa hapis cezasiyle cezalandırılan fiiller olarak tarif edilmiştir.

ACK 2. maddede; “Askeri şahısların askeri olmayan suçları için TCK hükümlerinin tatbik olunacağı” hüküm altına alınmıştır.

30’ncu madde ise Türk Silahlı Kuvvetlerinden ”Çıkarma Cezası”nın hangi hallerde verileceği en küçük bir tartışmaya yer vermeyecek şekilde açıklanmıştır. (6)

***

Askeri disiplin suçları ise 6413 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununda düzenlenmiştir.

Anılan Yasanın 3. maddesinde “disiplinsizlik”:

Bu kanuna göre disiplin cezası ile cezalandırılan fiil ve haller” olarak tanımlanmıştır.

Silahlı Kuvvetlerden “Ayırma Cezası”nın verileceği haller ise 20. maddede 9. bent halinde sayılmışlardır. (7)

***

Siyasi iktidar adına yapılan açıklamalardan anlaşılıyor ki, teğmenlerin ihracına 20. maddenin ( c) bendinde ifadesini bulan; “Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranışlarda bulunmak“ gerekçesi uydurulmuştur.

Uydurulmuştur diyorum, çünkü kılıç çatmak ve yemin etmek Türk Silahlı Kuvvetlerinin hiçbir şekilde itibarına zarar veremez!

İtibar” mı ne demektir?

Türk Dil Kurumu’na göre, Arapça kökenli olan “itibar” sözcüğünün Türkçe karşılığı “saygınlık”tır.

Saygınlık ise; saygı görme, değerli ve güvenilir olma durumunu ifade eder.

Resmi törenin bitiminden sonra, TSK’nın gelenekleri arasında bulunan ve halen uygulanan “kılıç çatma” ile “yemini okuma”nın Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarına zarar vermiş olabilir mi?

Pek çok yurttaş gibi ben de Kara Kuvvetleri Disiplin Kurulu’nun bu konudaki açıklamasını sabırsızlıkla ve merakla bekliyorum…

***

Ve nihayet şu hususu rahatlıkla ifade edebilirim ki,yasal düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden herhangi bir duraksamaya ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır ve uygulanabilir olmasını, ayrıca kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarına karşı koruyucu önlem içermesini ifade eden” Belirlilik İlkesi uyarınca, “kılıç çatma” ve “yemin etme”yi zorlama yorumlarla bile 20. madde kapsamına sokmak olanaksızdır…

Bu bentte belirtilen “Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarına zarar verecek davranışların” diğer bentlerde belirtilen, “hizmete engel davranışlar”a denk veya aynı ağırlıkta olmaları aklın ve bilimin gereğidir.

Kaldı ki, ceza hukukunda “kıyas yasağı” da olduğundan; kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamayacağı; s ve ceza içeren hükümlerin, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamayacakları” tartışmasızdır…

***

Neresinden bakılırsa bakılsın teğmenlere verilen cezayı hukuk çerçevesinde savunmak olanaksızdır…

Bu nedenle olayı “siyasi” bir karar olarak ele almak ve ona göre karşılık vermek aklın ve bilimin gereğidir…

Av. Cemil Can

DİPNOTLAR

(1) https://www.trthaber.com/haber/gundem/cumhurbaskani-erdogan-bu-kiliclari-kime-cekiyorsunuz-876535.html

(2) https://www.aa.com.tr/tr/gundem/bahceli-tsk-disiplin-kanununun-amir-hukumlerinin-tatbikiyle-ayirma-cezasinin-uygulanmasi-dogru-bir-karardir/3468892

(3) Ant içeriz ki; Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, Ülkenin bölünmez bütünlüğüne, Yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, Aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve Kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacağız ve şerefimizle öleceğiz. Ne mutlu Türküm diyene!” MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİYİZ!..

(4) Korsan sözcüğü burada, “izinsiz olarak yapılan” anlamında kullanılmış olduğu çok açıktır ve sözcük doğru ve yerinde kullanılmamıştır. Zira teğmenlerin resmi tören bittikten sonra yapacakları kutlama için izin almak gerekmemektedir. Bu bu kutlamayı girilmesi yasaklanmayan her yerde yapabilirlerdi.

(5) https://www.muratbakan.com.tr/2024/11/20/chpli-bakan-meclis-kursusunde-subay-andini-okudu/

(6) ASKERİ CEZA KANUNU

Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası:

Madde 30 – (Değişik: 22/3/2000-4551/6 md.) Aşağıda yazılı hallerde subay, astsubay, uzman jandarmalar ve özel kanunlarında bu cezanın uygulanacağı belirtilen asker kişiler hakkında, askeri mahkemeler veya adliye mahkemelerince asıl ceza ile birlikte, Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası da verilir. Bu husus mahkeme hükmünde belirtilmemiş olsa dahi, Silahlı Kuvvetlerden çıkarmayı gerektirir.

A) Taksirli suçlardan verilen cezalar hariç olmak üzere ölüm, ağır hapis, bir seneden fazla hapis cezası ile hükümlülük halinde,

B) Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle hükümlülük halinde. Taksirli suçlardan verilen cezalar hariç olmak üzere, askeri mahkemelerce üç aydan fazla hapis cezası ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası da verilebilir.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.3.1632.pdf

(7) TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DİSİPLİN KANUNU

Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler

MADDE 20 –(1) Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler şunlardır:

a) Aşırı borçlanmak ve borçlarını ödeyememek: Nafaka, trafik kazası, doğal afet, personelin öngöremeyeceği şekilde ülke genelinde yaşanan olağanüstü ekonomik dalgalanmalar, ani devalüasyonlar, sağlık ve tedavi giderleri ile kefillik ve benzeri zorunluluk hâlleri hariç olmak üzere, aşırı derecede borçlanmaya düşkün olmak ve bu borçlarını ödememeyi alışkanlık hâline getirmektir.

b) Ahlaki zayıflık: Görevine, sosyal ve aile yaşantısına zarar verecek derecede menfaatine, içkiye, kumara düşkün olmak veya Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarını sarsacak şekilde yüz kızartıcı, utanç verici veya toplumun genel ahlak yapısına aykırı fiillerde bulunmaktır.

c) Hizmete engel davranışlarda bulunmak: Devletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranışlarda veya ağır suç veya disiplinsizlik teşkil eden fiillerde bulunmaktır.

ç) Gizli bilgileri açıklamak: Yetkisi olmadığı hâlde, devletin güvenliği ile iç ve dış siyasi yararlarına ilişkin elde ettiği gizli bilgileri yetkisiz kişi ve kuruluşlara vermek, ulaştırmak veya açıklamaktır.

d) İdeolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak: Siyasi partilere girmek, ideolojik veya siyasi faaliyetlere karışmak, ideolojik veya siyasi amaçlarla disiplini bozucu tavır ve davranışlarda bulunmaktır.

e) Uzun süreli firar etmek: Geçerli bir mazereti olmaksızın kesintisiz olarak bir yıldan fazla süre ile izin süresini geçirmek veya firar hâlinde bulunmaktır.

f) Disiplinsizliği alışkanlık hâline getirmek: Disiplini bozucu tavır ve davranışlarda bulunmayı alışkanlık hâline getirmek veya aldığı disiplin cezalarına rağmen ıslah olmamaktır.

g) İffetsiz bir kimse ile evlenmek veya böyle bir kimse ile yaşamak: İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimse ile bilerek evlenen veya evlilik bağını devam ettirmekte veya böyle bir kimseyi yanında bulundurmakta veya karı koca gibi herhangi bir kimse ile nikahsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar etmektir.

ğ) Gayri tabii mukarenette bulunmak: Bir kimseyle gayri tabii mukarenette bulunmak yahut bu fiili kendisine rızasıyla yaptırmaktır.

(Mukarenet, doğal olmayan cinsel ilişki anlamındadır.)

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/02/20130216-1.htm

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir